Pasul Tihuța și mitul lui Dracula

Divertisment

”Așa am aflat că ținutul despre care vorbea contele se găsește tocmai la hotarul dintre Transilvania, Moldova și Bucovina, în inima Carpaților – una dintre cele mai sălbatice și necercetate zone ale Europei”. (Bram Stoker, Dracula, 1897).

În urmă cu aproape 120 de ani, un irlandez a avut ideea unui roman, care avea să îl facă celebru, iar o parte din acțiune a decis să o plaseze într-o zonă din Europa în care nu fusese niciodată — și pe care nici nu avea să o vadă vreodată, dar despre care citise mult. Scriitorul era Bram Stoker, iar al său roman ”Dracula” avea să pună definitiv pe harta lumii o zonă din județul Bistrița-Năsăud care, altfel, poate ar fi rămas în memoria colectivă doar prin circulația grea pe vreme de iarnă: Pasul Tihuța.

Situat la peste 1.100 metri altitudine, în Munții Bârgăului, la limita cu județul Suceava, Pasul Tihuța (Borgo Pass) este, în prezent, una dintre cele mai importante atracții turistice ale județului Bistrița-Năsăud, însă în urmă cu circa 40 de ani acolo nu exista nimic care să atragă turistul.

Pe la începutul anilor ’70, șeful turismului bistrițean de la acea vreme, Alexandru Misiuga, după ce a citit romanul ”Dracula” și și-a dat seama cât de mult seamănă descrierea din carte cu realitatea, a avut ideea construirii unui hotel sub forma unui castel chiar în Pasul Tihuța.

Clădirea a fost edificată în perioada 1976 — 1983, în stilul caselor medievale, cu turn și curte interioară. Mai mult, în municipiul Bistrița a fost ridicat un hotel care poartă exact numele celui la care a poposit personajul Johathan Harker în drumul său spre castelul contelui Dracula: Coroana de Aur.

Hotelul din Pasul Tihuța a trecut, după 1989, în proprietate privată, însă multă lume îl consideră, în continuare, un castel. De Halloween, Castelul Dracula este vizitat de grupuri de turiști din Statele Unite ale Americii, fani ai romanului ”Dracula”, dar și de ruși, sârbi sau brazilieni, petrecerea privată organizată pentru ei aici făcând deliciul televiziunilor an de an. 

În urmă cu cinci ani, văzând interesul românilor pentru petrecerea de Halloween a americanilor, conducerea hotelului a decis să organizeze în aceeași perioadă și un Bal al Vrăjitoarelor, la care să poată participa oricine dorește. Astfel, sute de oameni și copii, costumați cât mai divers, urcă în Pasul Tihuța în preajma sărbătorii de Halloween și petrec în stil draculian, din meniu nelipsind frigăruile în sânge și vinul roșu, ”asezonate” cu spectacole de teatru, dans și muzică și un foc de tabără spectaculos.

Pentru a satisface pofta vizitatorilor pentru povești cu vampiri, la subsolul hotelului a fost amenajat și un cavou al lui Dracula, spre care se coboară pe o scară îngustă, slab luminată, și ai cărui pereți au fost pictați cu diverse scene din roman.

Ghidul le povestește turiștilor despre Dracula și legendele care circulă pe seama celebrului conte-vampir, după care adresează întrebarea ”Doriți să îl vedeți pe conte?”. Și în acel moment sicriul se deschide, lumina lumânării din mâna ghidului se stinge și urmează o adevărată scenă de groază, în care turiștii simt mâini invizibile care îi cuprind din întuneric și încep să țipe și să alerge spre culoarul de ieșire, în speranța că vor scăpa cu viață după întâlnirea cu vampirul Dracula.

Mitul lui Dracula și hotelul-castel din Pasul Tihuța au făcut ca, de-a lungul anilor, zona să devină una cu potențial pentru investitorii în turism. Au fost construite zeci de cabane și de pensiuni, chiar și o pârtie de schi (rămasă, însă, neomologată), iar peisajele superbe fac din Tihuța o destinație de vacanță ideală atât vara, cât și iarna. Mai mult, accesul în trecătoare se face pe DN 17, principala cale de acces dinspre Transilvania spre Moldova, a cărei modernizare s-a terminat în urmă cu cinci ani. 

În semn de recunoștință pentru popularitatea pe care a dat-o zonei prin romanul său, autoritățile bistrițene i-au ridicat un bust lui Bram Stoker în fața hotelului-castel.

Anul trecut, în luna septembrie, la inițiativa Asociației Turist în Bistrița-Năsăud și cu sprijinul Consiliului Județean, în Pasul Tihuța a fost organizată prima ediție a Festivalului Usturoiului, eveniment menit să crească potențialul turistic al zonei.

Mii de oameni au participat, timp de două zile, la activitățile programate în cadrul festivalului: concursuri gastronomice, cu prepararea de bucate specifice județului Bistrița-Năsăud, jocuri de mult uitate pentru copii, muzică și dansuri tradiționale, activități sportive, concerte, iar invitatul special a fost Grigore Leșe.

”Prima ediție s-a bucurat de un neașteptat succes. Am fost luați chiar și noi prin surprindere de amploarea pe care a avut-o prima ediție a Festivalului Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula. A fost un eveniment inițiat tocmai pentru a atrage turiști și a promova astfel potențialul turistic al zonei, încă neexploatat. Și am reușit, având în vedere că am avut participanți din județele învecinate, ba chiar și un grup de turiști spanioli care se aflau în trecere prin zonă și au venit să vadă ce se întâmplă la Festivalul Usturoiului. Un astfel de eveniment sau evenimente de acest gen sunt absolut necesare pentru dezvoltarea turismului. La acest eveniment, prima ediție, pot să vă spun că s-au ocupat toate locurile de cazare în zonă pe o rază de 50 de kilometri. Toate restaurantele au fost pline, iar meșterii pe care i-am invitat au avut vânzări record. Asta înseamnă turism: cazare, masă, agrement, suveniruri. Iar dacă autoritățile locale nu au resurse umane pentru a organiza un astfel de eveniment, împreună cu asociația noastră am reușit să scoatem din amorțeală turismul din zona Pasului Tihuța. Avem un mit, încă neexploatat, iar coordonatele geografice din romanul ‘Dracula’ sunt din zona noastră. Nu putem rata la infinit o asemenea mină de aur. Povestea care a cucerit lumea e la noi, iar noi avem datoria de a o exploata în beneficiul nostru”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul festivalului, Claudia Andron.

Tot în anul 2013 și tot în Pasul Tihuța, s-a mai înregistrat o premieră: un descendent al scriitorului Bram Stoker a pus pentru prima dată piciorul în această zonă — de fapt, pentru prima dată în Transilvania și în România. Stră-strănepotul scriitorului, Dacre Stoker, împreună cu autorul și fotograful olandez Hans Corneel de Roos, a început să lucreze la un ghid de călătorii, menit să îi conducă pe turiști atât prin locurile în care a crescut și a trăit Bram Stoker, cât și în locuri importante menționate în roman, cum ar fi misterioasa Școală a Diavolilor, unde contele-vampir a învățat magia neagră.

Bineînțeles, din acest ghid nu putea să lipsească Pasul Tihuța din județul Bistrița-Năsăud, astfel că cei doi colaboratori au ajuns la sfârșitul lunii noiembrie și în această zonă, însoțiți de producătorul de film al Travel Channel, Aaron Sagers. Adițional ghidului, echipa va produce și o serie TV despre călătoria pe urmele lui Bram Stoker și al său Dracula, iar din aceasta nu va lipsi noaptea petrecută la hotelul-castel din Tihuța, singurul din lume care poartă numele celebrului conte-vampir.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns