Primăria municipiului reşedinţă alocă spaţii pentru şcoli şi bani peste testarea COVID a personalului didactic

Social

Primăria Bistriţa a luat decizia de a pune la dispoziţia unor unităţi de învăţământ spaţii aparţinând municipalităţii pentru buna desfăşurare a noului an şcolar, în contextul normelor sanitare ce trebuie respectate, dar şi de a cere Consiliului Local să aloce bani din buget pentru testarea personalului didactic şi auxiliar pentru COVID-19.

Potrivit documentelor ataşate la dosarul de şedinţă ordinară a Consiliului Local, programată să aibă loc joi, 27 august, Primăria municipiului Bistriţa a efectuat „o analiză riguroasă” la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în vederea găsirii soluţiilor pentru ca un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari să poată frecventa fizic cursurile.

„Urmare a discuţiilor purtate cu directorii tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu şi a analizelor efectuate, s-a constatat lipsa spaţiilor în incinta unităţilor de învăţământ, care să permită respectarea normelor de distanţare impuse, în contextul prevenirii îmbolnăvirii cu SARS-COV-2. Soluţia municipalităţii, aceea de dare în administrare a unor spaţii adecvate procesului didactic, care vor fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ, este singura fezabilă la acest moment”, se arată în raportul primăriei.

O situaţie aparte o constituie Şcoala Gimnazială nr.1, care are înscrişi pentru noul an şcolar aproximativ 1.300 de elevi şi ale cărei clădiri se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

Din acest motiv, unitatea de învăţământ în cauză nu are spaţii suficiente pentru organizarea în condiţii optime a procesului didactic, chiar şi în două schimburi, astfel că s-a propus ca şcoala să folosească spaţiile Centrului Comunitar pentru Tineret, situat pe pietonalul din centrul istoric al oraşului, în timp ce cursurile de pregătire organizate în acest centru se vor desfăşura exclusiv online.

De asemenea, primăria va transmite în administrarea Grădiniţei cu program normal nr.1 un spaţiu de 90 metri pătraţi situat la parterul unui bloc ANL din cartierul Subcetate, a cărui destinaţie a fost stabilită încă de acum trei ani pentru desfăşurarea de activităţi şcolare şi extraşcolare şi care dispune de toate utilităţile necesare.

Există şi o decizie de închiriere a unui imobil din apropierea centrului istoric, retrocedat foştilor proprietari, care a mai fost închiriat până anul trecut pentru desfăşurarea de activităţi didactice, pentru a fi folosit de Grădiniţa cu program normal nr.8. Spaţiul închiriat măsoară peste 330 metri pătraţi, iar chiria propusă este de aproximativ 5.400 lei pe lună.

Conducerea primăriei a propus şi majorarea bugetului la capitolul „Învăţământ” cu suma de 900.000 lei, din care 300.000 lei pentru decontarea testelor COVID pentru personalul didactic şi auxiliar din municipiu – bani suficienţi pentru efectuarea a peste 1.000 de teste, iar suma de 600.000 lei va fi folosită de şcoli pentru achiziţia de bunuri şi servicii necesare respectării condiţiilor de prevenire a infecţiilor cu noul coronavirus. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns