Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat că nu îi este teamă de concurenţa pe care ar putea-o reprezenta spitalele private, dar că această concurenţă nu este loială câtă vreme la privat lucrează medici din sistemul public, iar aceste spitale au dreptul să refuze pacienţi fără să fie sancţionate.
“În calitate de reprezentant al unui spital public, sincer să vă spun, nu mă sperie concurenţa, concurenţa este întotdeauna constructivă. Dar, bineînţeles că vorbim despre o concurenţă loială, făcută ca să ofere aceleaşi condiţii de muncă ambelor părţi. Spitalele publice sunt, într-un fel, discriminate în primul rând prin faptul că se permite medicilor angajaţi în sistemul public să îşi desfăşoare activitatea şi în privat. Este deja o concurenţă neloială pentru că, haideţi să recunoaştem, întotdeauna sistemul public a reprezentat o pepinieră de racolare a pacienţilor”, a spus Lazany.
Managerul SJU Bistriţa a adăugat că tot o formă de discriminare “majoră” este să li se permită medicilor să lucreze în zona privată în sistem SRL. “Mi se pare total nepermis ca medicul să fie de fapt SRL. Este un mod de a evaziona fiscal statul, pentru că SRL plăteşte 1% pe cifra de afaceri. Ce să mai vorbim de protecţia pacienţilor, de malpraxis? Cine e acuzat de malpraxis, SRL-ul, SRL care răspunde în limita capitalului social, de 200 de lei? Noi am încercat să eliminăm această practică, anul trecut, la spital, dar este foarte greu să le oferim posibilitatea medicilor să îşi continue activitatea după program în cadrul spitalului, atâta timp cât, la noi, din sumele încasate de la pacienţi, 42,5% am fi obligaţi să îi dăm (la stat – n.r.), şi la medic deja nu îi mai convine, pentru că de la privat ia 50%, din care el mai plăteşte 1%”, a explicat Gabriel Lazany.
Lazany a adăugat că normele de aplicare a noilor prevederi legale ar trebui, “în mod just şi corect”, să interzică spitalelor private să refuze pacienţi şi să fie amendate dacă fac acest lucru, deoarece a observat o tendinţă de a lăsa în grija sistemului public de sănătate cazurile critice sau mai grave sau provenite din zone îndepărtate, din afara mediului urban. “Dacă nu vom desfăşura această activitate echitabil şi nu ne lasă şi pe noi să realizăm venituri şi de pe pacienţii care sunt mai puţin costisitori, într-adevăr sistemul public se va subfinanţa. (…) Zona publică poate fi performantă şi am încercat să demonstrăm acest lucru la Bistriţa. Spitalul public s-a dezvoltat foarte mult, încă suntem în dezvoltare, încă avem mult de lucru, dar vrem tratament corect, echitabil. Sub nicio formă nu suntem împotriva concurenţei, dar să fie o concurenţă loială”, a afirmat managerul SJU.
În opinia lui Gabriel Lazany, scopul real al modificărilor legislative din sănătate este programul naţional de oncologie, care derulează foarte mulţi bani, spitalele private fiind interesate de spitalizările de o zi şi de administrarea citostaticelor, şi nu de spitalizările continue. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.