Cei peste 260.000 de cetăţeni cu drept de vot din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în 314 secţii de votare constituite în cele 62 de unităţi administrativ-teritoriale

Politic

Potrivit datelor Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, pentru alegerile europarlamentare au fost ridicate de la Imprimeria Naţională 286.556 de buletine de vot, iar pentru alegerile locale – un număr de 1.147.932 buletine de vot, respectiv 286.983 per tip (consiliu local, consiliu judeţean, primar şi preşedinte CJ).

De asemenea, au fost ridicate de la Monetăria Statului 1.570 de ştampile „Votat” şi 276.157 de timbre autocolante.

La alegerile locale, pentru cele 62 de funcţii de primar candidează, în total, 217 persoane, din care 12 sunt femei, iar şase candidaturi sunt ale unor independenţi.

Dintre primarii care au câştigat alegerile în urmă cu patru ani, peste 85% candidează pentru un nou mandat, în timp ce în comunele Nimigea şi Silivaşu de Câmpie şi-au depus candidaturile fiii actualilor edili.

Cei mai mulţi candidaţi înscrişi în competiţia electorală pentru funcţia de primar sunt în comunele Şieu Odorhei şi Telciu – câte şase, în timp ce în comunele Căianu Mic şi Zagra, primarii în funcţie nu au niciun contracandidat.

Alegătorii din municipiul Bistriţa îşi vor alege primarul dintre cei cinci candidaţi: actualul edil, Ioan Turc (PNL), Gabriel Lazany (PSD), Rodica Dobraniş (AUR), Călin Stan (ADU) şi Alexandru Toniuc (PNŢMM).

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pe buletinele de vot se regăsesc şase candidaţi: preşedintele în funcţie, Radu Moldovan (PSD), Robert Sighiartău (PNL), Ovidiu Florean (AUR), Ionuţ Simionca (ADU), Lorant Sas (REPER) şi Mircea Taloş (PNŢMM). 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.