Voluntari din şapte ţări, veniţi să înveţe tehnici de recondiţionare a cojoacelor din piele la muzeu

Social

Tineri din şapte ţări de pe diferite continente, care studiază la universităţi din Europa, au venit la Bistriţa pentru a participa, timp de două săptămâni, la o tabără internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor din piele care fac parte din costumul tradiţional românesc.

Deschiderea taberei a avut loc, luni, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în prezenţa managerului instituţiei, Alexandru Gavrilaş, şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Puica.

Activităţile sunt organizate de muzeul bistriţean, în colaborare cu Asociaţia culturală „Patrimoniu pentru viitor” şi Asociaţia „European Heritage Volunteers”, cu participarea a doi experţi în conservare şi restaurare de la Muzeul „Astra” din Sibiu.

„Avem plăcerea de a deschide, astăzi (luni n.r.), această minunată colaborare între Bistriţa, Sibiu şi Asociaţia ‘European Heritage Volunteers’. Mă bucur că, din cauza vremurilor pe care le trăim astăzi pe glob, lucrul acesta s-a putut desfăşura, pentru că aveam foarte mari emoţii”, a spus managerul Alexandru Gavrilaş, în deschiderea evenimentului.

Cei opt studenţi prezenţi la Bistriţa în perioada 19 iulie – 1 august provin din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Honduras şi au mai participat la astfel de proiecte internaţionale de conservare a patrimoniului.

Pe durata proiectului, ei se vor familiariza cu aspecte legate de tradiţia cojoacelor şi pieptarelor româneşti, putând face comparaţii cu propriile costume naţionale, vor aplica tehnici de curăţare a pieselor, vor folosi unelte specifice şi vor învăţa să brodeze pe piele.

Partea practică va fi completată cu activităţi educative care să le permită participanţilor să cunoască tradiţiile şi obiceiurile zonei şi să viziteze monumentele locale.

Oaspeţii vor ajunge şi în campusul Asociaţiei „Tăşuleasa Social” din Piatra Fântânele, dar şi la mănăstirea din apropiere, unde vor afla de la măicuţe diverse tehnici de cusut şi brodat.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud deţine o colecţie de 155 de sumane, cojoace şi pieptare – piese de patrimoniu provenite din toate zonele judeţului, care au făcut obiectul unei expoziţii în iarna anului trecut, cea mai veche datând din anul 1890. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns